ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
11 Δεκεμβρίου 2018
Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ!
2 Μαΐου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Το  3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης άρχισε την εφαρμογή ενός Προγράμματος Διαμεσολάβησης μεταξύ Συνομηλίκων. Η Διαμεσολάβηση μεταξύ Συνομηλίκων είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης της βίας και διαχείρισης των συγκρούσεων, το οποίο βελτιώνει το κλίμα του σχολείου και μπορεί να αυξήσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών, καθώς συμβάλλει στην δημιουργία ενός ασφαλέστρου και πιο ήρεμου περιβάλλοντος στο σχολείο. Οι μαθητές Διαμεσολαβητές είναι μια αντιπροσωπευτική ομάδα παιδιών εκπαιδευμένη στη διαχείριση συγκρούσεων. Οι διαμεσολαβητές συνομηλίκων, ακολουθώντας μια προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων, η οποία σκοπεύει στη διευκρίνιση των φύσης των συγκρούσεων, δεν λύνουν τα προβλήματα των άλλων μαθητών αλλά τους βοηθούν να σκεφτούν οι ίδιοι τρόπους να λύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο. Επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στο να ακούν και να προσπαθούν να καταλάβουν πώς βλέπουν τα πράγματα οι άλλοι. Η συμμετοχή στη διαμεσολάβηση είναι εθελοντική.

Οι μαθητές διαμεσολαβητές είναι «ενδιάμεσοι» αρωγοί σε μια μοναδική διαδικασία, που βοηθάει τους μαθητές να επιλύσουν τα προβλήματά τους χωρίς την παρέμβαση ενηλίκων, αλλά υπό την εποπτεία τους. Οι έρευνες σε σχολεία του εξωτερικού στα οποία χρησιμοποιούνται προγράμματα διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση των αποβολών και των τιμωριών γενικά, ελάττωση των εντάσεων και γενική βελτίωση του κλίματος στο σχολείο. Πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών στο σχολείο, η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, συμβάλλει στη δημιουργία μιας ειρηνικότερης κοινωνίας, καθώς οι δεξιότητες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου μας κάθε Τετάρτη, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Είκοσι μαθητές θα εκπαιδευθούν από τις υπεύθυνες καθηγήτριες κυρίες Γκίκα και Δραμουντάνη – οι οποίες έχουν ήδη παρακολουθήσει τη σχετική επιμόρφωση του τμήματος  Αγωγής Υγείας της Δ’ Δ/νσης Βθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας –  στην διαδικασία της διαμεσολάβησης , η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες ενεργητικής ακρόασης, επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης θυμού.